TILBURG - Patiënten met een zogeheten primaire hersentumor hebben een relatief gunstige prognose. Zij kunnen na behandeling nog lang in leven blijven, maar meestal houden ze wel min of meer ernstige problemen met geheugen, aandacht en andere hersenfuncties.

Een nieuw revalidatieprogramma, dat is ontwikkeld door neuropsychologen van de Universiteit van Tilburg, lijkt hun situatie nu te verbeteren, aldus Karin Gehring, die volgende week vrijdag op het programma promoveert.

Gehring trainde de aandacht van de patiënten met hulp van een computerprogramma in zes wekelijkse sessies van elk twee uur.

De patiënten kregen huiswerk mee. Een tweede training zorgde ervoor dat zij leerden de vaardigheden die intact waren gebleven in te zetten om gestoorde hersenfuncties te vervangen.

Zo verbeterde met name hun geheugen en ook de mate waarin de patiënten hun aandacht vast konden houden. Bovendien waren degenen die met de revalidatie meededen mentaal minder moe.

Na zes maanden was de revalidatiegroep meer vooruitgegaan dan de groep die de training niet had gevolgd. Gehring gaat nu met subsidie van KWF Kankerbestrijding verder zoeken naar positieve effecten op de langere termijn.