SÃO PAULO - Door te bewegen verlies je niet alleen calorieën, het herstelt ook de gevoeligheid van de zenuwen die zorgen dat je weet wanneer je genoeg gegeten hebt. Hierdoor kun je op tijd stoppen met eten en val je af.

Braziliaanse onderzoekers van de University of Campinas kwamen tot deze conclusie.

Wanneer mensen veel vet eten, werken de zenuwen die aan de hersenstructuur hypothalamus doorgeven hoe vol de maag zit minder goed. Hierdoor kunnen mensen een oncontroleerbare eetlust krijgen. Dit kan tot obesitas leiden.

In het onderzoek werden knaagdieren met overgewicht onderworpen aan flink wat beweging. De dieren maakten hierdoor meer van de eiwitten IL-6 en IL-10 aan, die ervoor zorgen dat de hypothalamus gevoeliger wordt voor leptine en insuline.

Deze stoffen zorgen voor een verzadigingsgevoel. Vervolgens gingen de dieren inderdaad minder eten. Het is voor het eerst dat dit verband tussen bewegen en minder eten wordt gelegd.

Overgewicht

Wereldwijd lijdt 40 procent van de bevolking aan overgewicht. Dit wordt veelal veroorzaakt door een inactieve leefstijl en veranderde eetgewoontes.

Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Biology.