SOUTHAMPTON - Aanstaande moeders die meedoen met de Ramadan ontwikkelen een minder grote placenta. Hierdoor heeft hun kind op latere leeftijd meer risico op hart- en vaatziekten.

Aldus onderzoekers van de Britse University of Southampton. Zij keken samen met collega's van King Saud University naar gegevens van 7000 baby's die werden geboren in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië.

De wetenschappers analyseerden op welk trimester van de zwangerschap de vrouwen hadden gevast. 90 procent van de zwangere Moslimvrouwen aldaar doet mee aan de Ramadan.

Trimester

Het geboortegewicht bleef hetzelfde, ongeacht of de moeder had gevast tijdens de zwangerschap. Maar wanneer de aankomende moeder had gevast in het tweede of derde trimester van de zwangerschap, dan leidde dat tot een kleinere placenta. Bij jongens viel de placenta 3 procent lichter uit, bij meisjes was de placenta 1,5 procent kleiner.

Kinderen die geboren worden met een kleinere placenta dan gemiddeld hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van cardiovasculaire ziektes op latere leeftijd.

Toch vinden de onderzoekers het te vroeg om naar aanleiding van dit onderzoek zwangere vrouwen te weerhouden van vasten. Meer onderzoek moet uitwijzen wat de risico's werkelijk zijn.