GRONINGEN - Baarmoederkanker kan beter behandeld worden met een kijkoperatie dan een buikoperatie. Deze operatie is minder ingrijpend en zorgt voor minder pijn bij de patiënten.

Bovendien kunnen de vrouwen toe met een kortere ziekenhuisopname en is het sneller mogelijk om de dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Gynaecologen en epidemiologen van het Universitair Medische Centrum in Groningen concluderen dit. Hun onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology.

Zij keken naar de veiligheid van een kijkoperatie. Hiervoor volgden zij 280 vrouwen die allen in het voorstadium of een vroeg stadium van baarmoederkanker zaten. Deze vrouwen kregen een kijkoperatie of buikoperatie toegewezen.

Veilig

Een kijkoperatie bleek uit dit onderzoek even veilig als een buikoperatie en had als voordeel een snellere genezing en minder pijn.

Op dit moment is de standaardbehandeling van baarmoederkanker een buikoperatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Dit is een zware en belastende ingreep.

Patiënten moeten vaak een week in het ziekenhuis blijven en langdurig herstellen. Bovendien lopen ze meer risico op complicaties, omdat deze patiënten vaker last hebben van diabetes en overgewicht.