DEN HAAG - De Consumentenbond wil graag dat ziekenhuizen afspraken maken met zorgverzekeraars over de bijkomende kosten van een verblijf. Deze kosten blijken per ziekenhuis enorm uiteen te lopen.

Ziekenhuizen doen hun best om allerlei voorzieningen aan te bieden. Opvallend hierbij is dat prijzen die hiervoor worden berekend behoorlijk verschillen per ziekenhuis. De Consumentenbond onderzocht wat patiënten gedurende hun verblijf betalen voor het gebruik van internet, televisie en telefoon.  

Er zijn locaties waar het gebruik van telefoon, televisie en internet rechtstreeks verrekend wordt met de zorgverzekeraar.

Maar patiënten bij de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo van Ziekenhuisgroep Twente kunnen geconfronteerd worden met een rekening van bijna 42 euro per week bij twee weken ziekenhuisopname. Voor dit bedrag kunnen ze televisie kijken en bellen naar vaste nummers in Nederland.

Parkeren

Ook parkeren kan duur uitvallen, patiënten of bezoekers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam betalen bijvoorbeeld 6 euro voor anderhalf uur.

Er zijn ziekenhuizen die hun patiënten tegemoet komen in de parkeerkosten, maar deze coulanceregelingen zijn niet altijd bekend bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn.