ABERDEEN - Vrouwen die binnen zes maanden na een miskraam opnieuw zwanger worden, hebben de meeste kans op een gezonde zwangerschap en baby. Onderzoek onder 30.000 vrouwen wees dit uit.

Volgens internationale richtlijnen zouden vrouwen juist een half jaar moeten wachten voor ze opnieuw zwanger worden. Maar volgens dit onderzoek van de University of Aberdeen is dit medisch gezien niet nodig.

Sterker nog, het is zelfs ongewenst volgens de onderzoekers, vooral omdat de wat oudere vrouwen vaker een miskraam krijgen. Wanneer ze langer wachten, neemt de kans op een zwangerschap alleen maar af.

Voor het onderzoek werd naar data gekeken van 30.000 vrouwen tussen 1981 en 2000 waarvan hun eerste zwangerschap eindigde in een miskraam. Hierna werden ze opnieuw zwanger.

Minder complicaties

De vrouwen die zwanger werden binnen zes maanden na de miskraam liepen minder risico op een vroegtijdige geboorte, miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Ook hun bevalling verliep beter, zij hadden in verhouding minder vaak te maken met complicaties zoals een keizersnede, een premature baby of een te lichte baby, vergeleken met de vrouwen die zwanger werden tussen zes maanden en een jaar na de zogeheten 'spontane abortus'.

waarom dit effect bestaat weten de onderzoekers niet. Het kan er mee te maken hebben dat sluimerende vruchtbaarheidsproblemen met het verstrijken van de leeftijd alleen maar verergeren. Een andere theorie is dat vrouwen die een miskraam doormaakten eerder geneigd zijn om een gezonde leefstijl aan te wenden.

Traumatische gebeurtenis

Wanneer de vrouwen emotioneel en psychisch er klaar voor zijn, kunnen ze volgens de onderzoekers gewoon weer proberen zwanger te worden. De enige medische reden om een zwangerschap uit te stellen is wanneer er zich een complicatie, zoals een infectie, voordoet.

Aangezien een miskraam zo'n aangrijpende gebeurtenis is, hopen de onderzoekers dat dit onderzoek een geruststelling en motivatie kan zijn in deze moeilijke periode. Het onderzoek verschijnt in British Medical Journal.