MUNCHEN - Vraag je je ook af waarom vliegtuigmaaltijden altijd zo flauw smaken? Aan de kookkunsten van de chef ligt het niet. Duitse onderzoekers ontdekten dat onze smaak sterk achteruitloopt als we eenmaal in het luchtruim zijn.

Hoog in de lucht proeven we nog maar 20 tot 30 procent van zoute smaken. Zoet is 15 tot 20 procent minder krachtig en ook kruiden lijken hun smaak te verliezen. Alleen zure en bittere smaken blijken onaangedaan door de omstandigheden.

Dit komt met name doordat we in de droge vliegtuiglucht veel minder ruiken. En reuk bepaalt voor 80 procent onze smaak. Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer kwam met deze resultaten. Zij vonden 100 proefpersonnen bereid om in een vliegtuigsimulator verschillende smaken te proeven.

Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met luchtvaartcateraar LSG Sky Chefs van Lufthansa. Zij zijn nu druk bezig om hun recepten te herzien. Simpelweg alles sterker maken werkt niet, omdat sommige smaken wel behouden blijven en andere niet.