BANGOR - Intensieve training met gewichten zou de klachten van reumatoïde artritis (RA) kunnen helpen verlichten, wijst Brits onderzoek uit.

Aan het kleinschalige onderzoek deden 28 mensen met RA mee, verdeeld in twee groepen. De ene groep moest 24 weken lang regelmatig trainen met gewichten.

De anderen kregen de minder intensieve thuisoefeningen die patiënten met reumatoïde artritis normaalgesproken volgen.

Het fysiek functioneren was bij de trainingsgroep 20 tot 30 procent beter dan bij de controlegroep. Zij konden bijvoorbeeld beter lopen. Kracht verbeterde zelfs met bijna 120 procent. Met name vrouwen van 50 tot 60 jaar bleken goed op de training te reageren.

Bij de intensieve trainingsgroep werden hogere gehaltes van de groeifactor IGF-1 en een bepaalde eiwit gevonden, die zorgen voor de groei van botten en spieren. De resultaten verschijnen in tijdschrift Arthritis Care & Research.

Toepassingen

De training wordt toegepast naast behandeling met medicijnen. Desondanks is het niet voor elke patiënt met RA weggelegd om aan krachttraining te doen. Maar voor mensen die gemotiveerd zijn en het fysiek aankunnen, kan de training helpen om spierkracht te behouden. De onderzoekers raden patiënten aan te overleggen met hun fysiotherapeut over wat de beste aanpak is voor hen.

RA staat met name bekend als een ziekte die leidt tot gewrichtspijn, maar het vermindert ook de hoeveelheid spiermassa en kracht bij de patiënten. Na tien jaar kan nog maar de helft van de patiënten fulltime werken.