AMSTERDAM - Drie ziekenhuizen die geen hartklepvervanging via een katheter meer mogen uitvoeren stappen naar de rechter.

Drie andere ziekenhuizen overwegen nog of ze juridische stappen gaan ondernemen. Dat meldt website Zorgvisie woensdag na eigen onderzoek.

Vijftien ziekenhuizen kregen eerder een tijdelijke vergunning voor de ingreep.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloot vervolgens slechts vijf van de vijftien ziekenhuizen een voorlopige vergunning voor het uitvoeren van de operatie te geven.

Te weinig ervaring

Vier centra moesten direct stoppen omdat ze geen of te weinig ervaring hadden opgedaan, de zes andere ziekenhuizen die wel een tijdelijke maar geen voorlopige vergunning kregen moeten medio augustus stoppen met het uitvoeren van de ingreep.

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, het UMC Sint Radboud in Nijmegen en MC Leeuwarden starten een procedure op. Donderdag vindt het kort geding plaats van het Catharina-ziekenhuis, dat wil afdwingen na 15 augustus door te mogen gaan met het uitvoeren van de hartklepvervanging.

Beraden

Het UMC Groningen, het UMC Utrecht en het Rotterdamse Erasmus MC beraden zich nog op te nemen stappen. Het UMC Groningen stelt dat in de vergunningverlening geen rekening is gehouden met regionale spreiding.

De noordelijke regio heeft straks geen hartcentra waar de ingreep wordt uitgevoerd, aldus het ziekenhuis. Patiënten moeten hierdoor straks afreizen naar Amsterdam of Utrecht voor de operatie.

Geen spoed

Bij de beslissing werd volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg vooral gekeken naar de kwaliteit en minder naar de bereikbaarheid, aangezien het gaat om een ingreep waarbij geen spoed vereist is.