AMSTERDAM - Patiënten kunnen op zorgkaartnederland.nl voortaan laten weten wat ze van hun huisarts, tandarts, ziekenhuis en fysiotherapeut vinden.

De website is een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en wordt ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Ruim 85 duizend zorgverleners en -instellingen staan inmiddels met hun gegevens op de site. De bezoeker kan zoeken op de naam van de zorgverlener, op organisatie, zoals huisartsenpraktijk en op beroep, zoals tandarts.

Vervolgens verschijnen de gegevens van de betreffende zorgverlener of - instelling. Patiënten kunnen op zes onderdelen hun waardering uiten of hun kritiek spuien, waaronder afspraken maken, het effect van de behandeling en of voldoende informatie over de behandeling is gegeven.

Recensiecode

Een redactie beoordeelt de recensie. "Er wordt een strenge recensiecode gehanteerd, het moet geen klaagmuur worden", melden de initiatiefnemers. Doel van de website is de zorg beter maken.

Een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea vertelt dat mensen op de site een waardering van mensen die in hetzelfde schuitje zitten kunnen vinden.

"Een onafhankelijke waardering, waar je wat aan hebt. En niet door andere artsen, maar door andere patiënten."

Een site waarop patiënten reacties kunnen plaatsen over hun arts is overigens niet nieuw. Zo bestaat er al de site zoekdokter.nl. Deze onafhankelijke site is een particulier initiatief en is niet gelieerd aan partijen uit de gezondheidszorg.