ROTTERDAM - Vrouwen die bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging hebben gehad of met spoed een keizersnede hebben ondergaan, lopen een verhoogde kans op depressie na de geboorte van hun kind.

Dat concluderen onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in een onderzoek dat woensdag wordt gepubliceerd in de British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat de vrouwen die tijdens de zwangerschap en/of bevalling problemen hebben gehad, extra in de gaten worden gehouden.

Op die manier kan worden voorkomen dat ze verder in de narigheid komen. Ook hun kinderen kunnen problemen in hun ontwikkeling oplopen als de moeders in een depressie belanden.

Probleem

Volgens de onderzoekers heeft gemiddeld één op de zeven vrouwen kans op een postnatale depressie als ze tijdens de bevalling en geboorte één probleem heeft gehad. Als de vrouwen meer complicaties doormaakten, stijgt de kans op depressie naar één op de vier.

De onderzoekers stellen dat de depressies vaak niet worden opgemerkt. Kenmerken van depressie zijn bijvoorbeeld slapeloosheid en toename van het gewicht. Deze kenmerken komen ook bij jonge moeders voor die geen last hebben van depressie.