UTRECHT - Artsen van het UMC Utrecht ontwikkelen een nieuwe behandeling voor patiënten met een extreem hoge bloeddruk die niet met medicijnen kunnen worden geholpen.

De specialisten hebben woensdag voor het eerst in Nederland de methode daadwerkelijk op een patiënt toegepast.

Een op de vijf volwassen Nederlanders, dus meer dan een miljoen personen, heeft een te hoge bloeddruk. Ze lopen een verhoogd risico op een hartinfarct, een beroerte of nierproblemen.

De meeste patiënten krijgen medicijnen die de bloeddruk verlagen, maar bij een deel van de groep werken die middelen niet.

Zenuwbanen

De behandeling komt erop neer dat de zenuwbanen tussen en nieren en hersenen worden geblokkeerd. Het was al langer bekend dat de hoge bloeddruk (mede) wordt veroorzaakt door de nieren. De blokkade heeft, zo nemen de artsen aan, een belangrijk bloeddrukverlagend effect.

Het uitschakelen van de zenuwen gebeurt via een katheter die via de lies van de patiënt wordt ingebracht. De patiënt krijgt daarvoor plaatselijke verdoving.

Het UMC hoopt dat de nieuwe behandeling binnen een aantal jaren ver genoeg is ontwikkeld om op grotere schaal te kunnen worden toegepast. Voorlopig worden twintig patiënten met de methode behandeld. In de toekomst zouden ook andere Nederlandse ziekenhuizen met de nieuwe methode kunnen gaan werken.