
Alle baby's ingeënt tegen hepatitis B
Het vaccin wordt uiterlijk per 2012 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen.
De Gezondheidsraad had Klink in maart vorig jaar al geadviseerd het nieuwe vaccin tegen de hepatitis op te nemen in het standaardvaccinatieprogramma.
De raad had de minister ook aangeraden om de komende elf jaar een inhaalcampagne te organiseren voor kinderen tot twaalf jaar, zodat zij ook beschermd zouden zijn tegen de ziekte. Klink legt dat advies naast zich neer.
Slechte ervaringen
Gezien de slechte ervaringen de laatste jaren met de intenting van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker, denkt Klink niet dat een dergelijke campagne zin zou hebben. Dat geeft hij aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Er kwamen veel minder meisjes opdagen dan verwacht, onder meer omdat veel moeders bang waren dat het vaccin tegen de kanker ernstige bijwerkingen had. Die angst was overigens ongegrond.
Het Nationaal Hepatitis Centrum is blij met de toelating van het nieuwe vaccin tot het inentingsprogramma. De organisatie heeft geen probleem met de beslissing van Klink om de inhaalcampagne te schrappen.
Migranten
Ongeveer 60.000 mensen hebben in Nederland een chronische hepatitis B-infectie. Het gaat vooral om migranten, en dan vooral die van de eerste generatie.
Velen weten niet eens dat ze de ziekte hebben. De infectie kan uiteindelijk leiden tot leverkanker of leverfalen. In Nederland overlijden er per jaar tachtig tot driehonderd personen aan.
De ziekte wordt onder meer overgedragen via seksueel contact, onhygiënisch handelen van artsen of verpleegkundigen, contact tussen moeder en kind of slechte hygiëne bij tatoeëren.