AMSTERDAM – Bijna de helft van de mensen verspreidt miljoenen bacteriën via hun tandenborstel. Ze denken hun gebit goed te reinigen, maar tandenborstels blijken vaak veel smeriger dan mensen denken.

De hoeveelheid bacteriën die zich kunnen ophopen in een te lang gebruikte tandenborstel wordt zwaar onderschat.

Tandenborstels die langer dan drie maanden in gebruik zijn blijken broedplaatsen voor bacteriën.

Na drie maanden gebruik bevat een tandenborstel gemiddeld zeven miljoen bacteriën. Dit bleek uit de studie die onderzoeksinstituut TNO uitvoerde in opdracht van Aquafresh. Het onderzoek toont aan dat het aantal bacteriën op een tandenborstel stijgt, naarmate deze langer wordt gebruikt.

Volgens TNO poetst 45 procent van de mensen langer dan drie maanden met dezelfde tandenborstel. Er zijn zelfs mensen die een jaar of langer met dezelfde borstel poetsen, en zij zijn geen uitzondering. Met de hygiëne van tandenborstels is het dus zeer slecht gesteld, aldus TNO.

Advies

Veel mensen slaan het advies van tandartsen en mondhygiënisten om elke drie maanden hun tandenborstel te vervangen in de wind. Ze wachten vaak met het kopen van een nieuwe tot de oude bijna uit elkaar valt van ellende.

Toch zijn ze niet onbewust van de gezondheidsrisico’s die ze hiermee lopen. Ongeveer 70 procent van de mensen denkt wel dat ze ziek kunnen worden van een oude tandenborstel.

Besmetting

Het feit dat de E.coli-bacterie werd aangetroffen in tandenborstels duidt volgens de onderzoekers mogelijk op besmetting vanuit de omgeving. E.coli wordt aangetroffen in de darmen van zoogdieren, waaronder ook de mens.

Daarnaast werden ook schimmels en streptokokken aangetroffen.