ROTTERDAM - Zwangeren zouden gescreend moeten worden op chlamydia-infecties om vroeggeboortes en infecties bij baby's te voorkomen. Dit stelt kinderarts Ingrid Rours van het Erasmus MC.

Rours stelt in haar proefschrift, waar zij onlangs op promoveerde, dat  chlamydia-infecties bij zwangere vrouwen en pasgeborenen een belangrijk en verwaarloosd gezondheidsprobleem vormen in Nederland.

Chlamydia trachomatis is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening in Nederland. Ongeveer 80 procent van de vrouwen die de infectie heeft, merkt daar echter niets van. De infectie kan grote gevolgen hebben tijdens de zwangerschap.

Rours ontdekte in haar onderzoek dat de infectie niet alleen kan leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar ook tot een hoog aantal vroeggeboortes en meer of minder ernstige infecties bij de pasgeborenen. Rours pleit dan ook dringend voor routinematige controle van alle zwangeren.

Kans

Zwangere vrouwen met chlamydia hebben een vier keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 32 weken en een drie keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 35 weken.

Van alle bevallingen vóór een zwangerschapsduur van 32 weken en 35 weken waren 15 procent en 7 procent toe te schrijven aan een chlamydia-infectie.

Verder toont Rours aan dat trachomatis een belangrijke verwekker is van oogontstekingen bij pasgeborenen en dat de meeste zuigelingen met ontstekingen van de ogen en luchtwegen niet of niet tijdig getest worden op een infectie en niet of onvoldoende behandeld worden.