TEHERAN - Door middel van een bloedtest kan mogelijk worden voorspeld op welke leeftijd een vrouw in de overgang zal komen. Dit kan vrouwen helpen om op tijd aan gezinsuitbreiding te denken.

De bloedtest meet de hoeveelheid Anti-Müllerian Hormoon (AMH) in het bloed. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de follikels. Dit zijn de holtes in de eierstokken waar de eicellen zich bevinden. Deze groeien naarmate de eisprong nadert.

Dit Iraanse onderzoek duurde 12 jaar en er werkten 266 vrouwen tussen de 20 en 49 aan mee. Elke drie jaar deden zij een bloedtest en kregen ze een lichamelijk onderzoek. Deze gegevens gebruikten de onderzoekers om een wiskundig voorspellingsmodel te ontwikkelen.

Uitstellen

Met dit model konden zij voor 63 vrouwen in het onderzoek het moment voorspellen dat zij in de menopauze zouden raken. Hier zaten zij hooguit 4 maanden naast. Toch willen de onderzoekers graag het model testen op een grotere groep om zeker te zijn van de betrouwbaarheid.

De onderzoekers hopen echter dat vrouwen zich niet onterecht gerustgesteld voelen en het kinderen krijgen te lang uitstellen. Het is namelijk niet zo dat vrouwen onverminderd vruchtbaar blijven tot op het moment dat zij in de overgang komen.

De resultaten werden gepresenteerd op de bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology in Rome.