AMSTERDAM - Psychoanalyse, een langdurige en intensieve therapie voor mensen met psychische klachten, is ten onrechte uit het basispakket verdwenen.

Dat stelt psycholoog Caspar Berghout van de Vrije Universiteit. Hij deed onderzoek naar de effectiviteit van de therapie die volgens zorgverzekeraars 'te duur' en 'niet doeltreffend' wordt bestempeld.

Uit onderzoek van Berghout blijkt dat de therapie, die enkele jaren lang meerdere malen per week plaatsvindt, onder andere depressieve klachten sterk vermindert.

Waar eerst 70 procent nog leidde aan depressiviteit, was dat na psychoanalyse teruggedrongen tot 13 procent. Ook lukt het met de therapie om persoonskenmerken die problemen geven, bijvoorbeeld in relatie tot werk of familie, succesvol aan te pakken.

Kosten

Wat de zorgverzekeraars volgens Berghout over het hoofd zien, is dat de therapie weliswaar duur is, maar uiteindelijk kosten bespaart. Patiënten die de behandeling ondergingen, bezochten na afloop de huis- of bedrijfsarts nog maar half zo vaak.

Ook het ziekteverzuim daalde aanzienlijk, terwijl de arbeidsproductiviteit juist steeg. De hoge kosten verdienen zich dus vanzelf terug, aldus Berghout. En ze komen de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede.

Berghout is een van de eersten die onderzoek heeft gedaan naar de werking van psychoanalyse.