Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Vuvuzela's slecht voor de gezondheid'

BAARN - Er is een discussie ontstaan rond het al dan niet toelaten van vuvuzela's op voetbalwedstrijden. Die zouden zéér ongezond zijn.

De discussie rond de vuvuzela's werd tot nog toe vooral in voetbalmiddens gevoerd. Vuvuzela's zijn de plastic trompetten die tijdens elke voetbalwedstrijd in Zuid-Afrika de sfeer maken.

Trainers klaagden dat ze hun instructies niet meer naar hun spelers op het veld konden roepen door het kabaal van de vuvuzela's.

Voetballers beweerden dat zij de fluitsignalen van de scheidsrechters niet meer hoorden. Tv-stations emmerden dat commentatoren nauwelijks boven het lawaai in de stadions uit kwamen.

Na dit geweeklaag werden er medische argumenten in de strijd tegen de vuvuzela geworpen. De trompetten zouden gehoorschade aanrichten. Dat is mogelijk, want ze produceren tot 130 decibel.

Oordopjes kunnen uitkomst bieden, maar die waren rond de stadia waar het WK plaatsvindt al na twee wedstrijddagen uitverkocht.

Volksgezondheid

Het agentschap Associated Press duikelde daarop een professor van de London School of Hygiene and Tropical Medicine op. Die dacht dat de vuvuzela gevaarlijk was voor de volksgezondheid.

Hij wist dat er op die manier hopen virussen (verkoudheid, griep,…) de lucht werden ingeblazen. Bovendien vertelde de man dat vuvuzela's vaak worden doorgegeven onder supporters, ook al niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Maar de Zuid-Afrikaanse supporters blijven zweren bij hun vuvuzela's. En ook de opperste voetbalbaas, FIFA-voorzitter Sepp Blatter, is niet van plan een verbod in te voeren. Voor hem hoort de vuvuzela nu eenmaal bij voetbal in Zuid-Afrika.

Aanbevolen artikelen