AMSTERDAM - Met een relatief korte cursus kan worden voorkomen dat mensen met aanleg voor paniekaanvallen een serieuze chronische paniekstoornis ontwikkelen. Brede toepassing zou kunnen leiden tot een besparing van tientallen miljoenen euro's.

Dit concludeert promovendus Peter Meulenbeek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Meulenbeek ontwikkelde als psycholoog bij GGNet de groepscursus 'Geen paniek' voor mensen met lichte tot matige paniekklachten. Vervolgens keek hij in zijn promotie-onderzoek naar de effecten van de cursus.

217 volwassenen met milde paniekklachten namen deel aan het onderzoek en volgden de cursus. De klachten bleken door deelname substantieel af te nemen. Ook een half jaar erna werd er nog effect gemeten.

Meulenbeek hoopt dat meerdere instellingen zijn cursus zullen gaan gebruiken. Ook wordt hij digitaal aangeboden via de site www.info-geenpaniekonline.nl.

Paniekstoornis
Jaarlijks heeft een kwart miljoen volwassenen last van een paniekstoornis, aldus Meulenbeek. Daarnaast is er een grote groep mensen met lichte paniekklachten.

De kosten voor ziekteverzuim en behandeling lopen op tot 3,5 miljard euro. Een preventieve cursus zou hiermee miljoenen euro's kunnen besparen.