AMSTERDAM - Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft deze week een vergunning gekregen om een abortuskliniek te openen. Naar verwachting gaat de kliniek binnen tien dagen open.

In eerste instantie gaan drie abortusartsen aan het werk. Ze verwachten per jaar ongeveer drieduizend abortussen uit te voeren. Als dat aantal groeit, komen er ook meer artsen.

Veel ziekenhuizen proberen vandaag de dag via nieuwe klinieken hun omzet te vergroten. Maar volgens voorzitter van de raad van bestuur Aysel Erbudak is dat niet de bedoeling van de nieuwe afdeling.

Stichting

''De overheid stelt zulke hoge eisen aan abortushulpverlening dat het heel moeilijk is om financieel quitte te spelen. We hebben er een stichting voor opgericht. Het is niet de bedoeling dat er winst wordt gemaakt.''

In maart vorig jaar moest een Amsterdamse abortuskliniek in de binnenstad worden gesloten wegens financiële problemen. De kliniek was ooit opgericht vanuit het Slotervaartziekenhuis.

''Het was dus logisch dat ze bij ons aanklopten voor hulp'', zegt Erbudak.

Relletje

De overname mislukte, en er dreigde zelfs een relletje te ontstaan toen de belangenorganisatie van abortusartsen ertoe opriep de nieuwe kliniek bij het Slotervaartziekenhuis te boycotten. Later werd de ruzie bijgelegd.

Volgens Erbudak had de artsenorganisatie last van 'koudwatervrees' en ging het relletje om niets.