MAASTRICHT - Mannen vinden het belangrijk dat hun vrouw pijnbestrijding kan krijgen tijdens de bevalling. Daarom hebben mannen vaker dan vrouwen een voorkeur voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

Aangezien de thuisbevalling voor gezonde zwangere vrouwen de voorkeur heeft, moeten verloskundigen extra worden opgeleid om ook thuis meer aan medicinale pijnbestrijding te kunnen doen.

Dat stelt medicus Marijke Hendrix van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) op grond van een onderzoek waarop zij deze maand promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Huiselijke omgeving

Volgens Hendrix zijn vrouwen er al heel vroeg in hun zwangerschap zeker van waar zij willen bevallen en hechten zij het meeste waarde aan een huiselijke omgeving tijdens de verlossing.

Het Nederlandse verloskundige systeem is uniek in de westerse wereld vanwege de mogelijkheid om thuis te bevallen ofwel in het ziekenhuis onder begeleiding van de eigen verloskundige of huisarts (poliklinisch).

Jaarlijks bevalt 30 procent van de vrouwen thuis en 10 procent poliklinisch. De rest komt om medische redenen bij de gynaecoloog terecht en bevalt verplicht in het ziekenhuis.

Keizersnede

De onderzoekscijfers van Hendrix tonen aan dat vrouwen die thuis bevallen, de minste kans lopen dat de geboorte eindigt in een tang- of vacuümverlossing of een keizersnede. In het ziekenhuis gebeurt dat veel vaker.

Dat komt volgens de onderzoeker omdat alleen in het ziekenhuis foetale bewaking of inleiden van de bevalling mogelijk is en er dus eerder naar die middelen wordt gegrepen. Toch is er volgens haar uiteindelijk weinig verschil tussen de kosten en het resultaat van de thuisbevalling of die op poliklinische basis.

Volgens Hendrix toont haar onderzoek aan dat gezonde zwangere vrouwen thuis het beste op hun plek zijn, ondanks de kritiek op de thuisbevalling van de laatste jaren. Zij vindt wel dat verloskundigen vrouwen duidelijker moeten waarschuwen dat ruim de helft van de thuisbevallingen van het eerste kind toch in het ziekenhuis eindigt wegens complicaties of onhoudbare pijn.

Verloskundigen en gynaecologen zouden elkaar veel meer moeten aanvullen, in plaats van bestrijden.