WAGENINGEN - Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er nog nauwelijks pollen in de lucht zweven.

De instellingen moeten de patiënten donderdag dus teleurstellen: het seizoen is door de koude winter en de natte, koude meimaand met ruim drie weken vertraagd.

''Gewoonlijk krijgen patiënten begin mei last van tranende ogen, benauwdheid en jeuk door rondzwevende graspollen. We verwachten de start van het hooikoortsseizoen nu pas begin juni'', zegt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet van Allergieradar.nl.

Pollen

Als het hooikoortsseizoen is, zitten er gemiddeld tussen de twintig en enkele honderden pollen van grassen in een kubieke meter lucht. In de periode van 1 januari tot 27 mei telt het LUMC gemiddeld 570 pollen. Nu heeft het LUMC er pas 16 per kubieke meter geteld.

Bij het Elkerliek ligt dat aantal iets hoger, wat vermoedelijk komt omdat het aan de zuidoostelijke kant van het land altijd iets warmer is.