UTRECHT - In een vroeg stadium is longkanker beter op te sporen met een lage dosis CT-scan, dan met een digitale röntgenfoto. Dit concludeert radioloog-in-opleiding Bartjan de Hoop van het UMC Utrecht in zijn proefschrift.

De standaardmethode om longkanker vast te stellen, is een röntgenfoto van de borstkas. Maar voor longkankerpatiënten die nog geen symptomen hebben, is een CT-scan waarschijnlijk effectiever.

De Hoop liet radiologen 55 röntgenfoto's van patiënten met longkanker en 72 foto's van gezonde longen beoordelen. Tijdens een screening op longkanker bij mensen zonder symptomen bleek de CT vrijwel alle tumoren te vinden. Via röntgenfoto's konden radiologen hoogstens 94 procent van deze tumoren vinden.

Nelson-studie


Het onderzoek van De Hoop is onderdeel van de Nelson-studie, een langlopend onderzoek naar de effectiviteit van de preventieve opsporing van longkanker.

Ruim 7000 mensen ondergaan hiervoor elk jaar een CT-scan. Patiënten waarbij longkanker in een vroeg stadium opgespoord wordt, hebben een betere overlevingskans.

Over vier jaar moet duidelijk zijn of het rendabel is om grote bevolkingsgroepen preventief via een CT-scan te onderzoeken op longkanker.