LONDEN - Wetenschappers moeten gebruikers van mobiele telefoons het antwoord schuldig blijven op de vraag of mobiel bellen een verhoogd risico op hersenkanker met zich meebrengt.

Dat maakten onderzoekers van de Wereldgezondsheidsorganisatie WHO zondag bekend.

Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de WHO begon in 2000 een groot onderzoek naar de connectie tussen mobiel bellen en bepaalde soorten hersenkanker.

Ruim 10 jaar en 13.000 onderzochte proefpersonen later is het volgens de onderzoekers echter nog steeds onduidelijk of de ongeveer vijf miljard mobiele telefoons in de wereld een verhoogd risico op de aandoening met zich meebrengen.

Nader onderzoek zou nodig zijn.

Niet onomstreden

Helemaal onomstreden is de studie overigens niet: grote telefoonbedrijven voorzagen in een kwart van de financiering, aldus de Britse omroep BBC. Volgens de GSM Association, de pleitbezorger van de mobiele telefoon-industrie, bevestigt het onderzoek dat er voor mobiele bellers geen vuiltje aan de lucht is.

Het onderzoek sluit aan bij ''de enorme hoeveelheid bestaande research die bij herhaling heeft aangetoond dat er geen bewijs is dat mobiel bellen gezondheidsrisico's met zich meebrengt''.

Europese onderzoekers hebben het stokje overgenomen van hun collega's van de WHO. Zij begonnen vorige maand aan een mega-onderzoek naar de langetermijngevolgen van mobiel bellen. De komende dertig jaar worden een kwart miljoen mensen in vijf Europese landen gevolgd.