'Toekomstige oudere veel zelfstandiger'

DEN HAAG - De oudere van de toekomst zal veel zelfstandiger in het leven staan dan de ouderen van nu. Techniek helpt hen zelfstandig te leven en bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verlenen van service aan de senioren.

De medische zorg bij de diverse ouderdomskwalen wordt vooral verleend door gespecialiseerde verpleegkundigen. De dokter komt alleen in beeld als dat echt nodig is.

Zo schetst de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) de Nederlandse ouderenzorg over tien jaar. De NPCF is de grootste patiëntenorganisatie van Nederland.

Ze presenteerde de toekomstverkenning woensdag samen met de Stichting Onderzoek en Ontwikkeling Maatschappelijke gezondheidszorg (STOOM).

In 2020 zullen 3,4 miljoen Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar. Bijna een miljoen van hen (800.000) zal 80-plusser zijn.

Positief

De twee organisaties schetsen een redelijk positief beeld van de ouderenzorg van de toekomst.

Als mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen, bereid zijn elkaar te helpen, en de zorg praktisch wordt georganiseerd, kunnen ouderen van straks nog steeds goed verzorgd door het leven, stellen ze.

Burgers zullen zich meer bewust moeten worden van het belang van gezond leven. De kans is dan groot dat ze minder snel hulpbehoevend worden.

Netwerken

De ouderen van de toekomst kunnen samen netwerken vormen met mensen die eenzelfde 'lifestyle' hebben. De gelijkgestemde groepen kunnen gezamenlijk hulp organiseren.

Techniek kan zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo kunnen in huizen sensoren worden ingebouwd die registreren wanneer iemand valt.

Ook kunnen apparaten alarm slaan als de deuren 's ochtends niet open gaan en er geen beweging is in huis. Hulpverleners kunnen op die manier zien of er iets mis is met de cliënt.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie