Uroloog test nieuw blaaskankermedicijn

NIJMEGEN - De Nijmeegse hoogleraar oncologische urologie Fred Witjes test als eerste ter wereld een nieuw medicijn tegen terugkerende, poliepvormige blaaskanker op patiënten.

Wereldwijd lijden 2,7 miljoen mensen aan deze vorm van kanker, die zeer kwaadaardig kan worden.

De medicijnen die patiënten van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) gaan gebruiken, zijn de eerste nieuwe middelen die sinds 1985 zijn ontwikkeld tegen deze vorm van blaaskanker.

Een nieuw middel was hoognodig, aldus Witjes, omdat de bestaande medicijnen onvoldoende werken tegen de ziekte. In 70 procent van de gevallen komt de kanker na behandeling terug.

Blaasspoeling

Terugkerende, poliepvormige blaaskanker is in eerste aanleg een nog niet gevaarlijke, behandelbare vorm van blaaskanker. De ziekte kan gevaarlijk worden, als hij terugkeert.

Tot nu toe proberen artsen dat te voorkomen met blaasspoelingen, maar dat werkt lang niet voldoende. Het nieuwe middel, dat al uitgetest is in laboratoria, kan waarschijnlijk heropleving van de aandoening voorkomen.

Dosis

Het RUCO probeert de komende zes maanden uit wat de maximale dosis is, die mensen kunnen verdragen. In de zes maanden daarna wordt naar de optimale dosis gezocht.

Over een jaar beginnen vergelijkingen tussen het nieuwe middel en de gangbare behandelingen.

Voordeel

Volgens Witjes hebben de patiënten alleen maar voordeel bij deelname aan de test. ''Het ergste wat hun kan gebeuren is dat de aandoening terugkomt en dat de poliepen weer verwijderd moeten worden. Maar dat gebeurt tot nu toe ook, dus voor hen is er eigenlijk alleen winst te boeken.''

De animo voor deelname is dan ook groot, aldus de hoogleraar, die hoopt dat het middel uiteindelijk het aantal gevallen van dodelijke blaaskanker structureel zal verlagen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie