Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Gezond kind hoeft geen griepprik meer

BILTHOVEN - Gezonde kinderen hoeven dit najaar geen griepprik te halen, ook al keert de Mexicaanse griep waarschijnlijk wel terug. Zwangere vrouwen krijgen vermoedelijk wel een oproep voor een inenting.
Door ANP

Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zaterdag een bericht hierover in de GPD-kranten bevestigd.

Vanwege de griepepidemie kregen in 2009 alle gezonden kinderen tussen zes maanden en vier jaar en alle zwangere vrouwen vanaf de vierde maand een oproep voor inenting tegen de Mexicaanse griep.

Ziekte

De Gezondheidsraad stelt in het advies echter dat die griep bij kinderen niet meer tot meer ziekte en complicaties leidt dan een normale seizoensgriep.

Volgens het RIVM adviseert de Gezondheidsraad pas op een later moment over de zwangere vrouwen omdat dit een kleinere groep is dan de kinderen. ''Als daar tijdig vaccins voor besteld moeten worden, kan dat korter van tevoren worden besloten.''

Ongebruikt

De Gezondheidsraad laat in het advies ook weten dat de miljoenen ongebruikte vaccins tegen de Mexicaanse griep niet geschikt zijn voor het komende griepseizoen.

Het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag weten dat Klink vermoedelijk voor eind mei met een reactie op het advies komt.

Aanbevolen artikelen