DEN HAAG - Meer dan honderd mensen per dag krijgen in Nederland een beroerte, ook wel herseninfarct of hersenbloeding genoemd. Per jaar overlijden er 10.000 mensen aan.

Naar schatting lopen in Nederland een half miljoen mensen rond die zichtbaar dan wel onzichtbaar zijn beschadigd door de beroerte die ze hebben gehad.

Een groot aantal ziekenhuizen geeft aanstaande dinsdag, tijdens de Europese Dag van de Beroerte, voorlichting over hoe de aandoening kan worden voorkomen.

Symptomen

Ook is het belangrijk dat omstanders de symptomen herkennen als iemand een hersenbloeding heeft gehad. Veel schade kan namelijk worden voorkomen als de patiënten binnen vier tot vierenhalf uur worden behandeld.

De kans op een beroerte wordt verkleind als mensen regelmatig hun bloeddruk, cholesterolgehalte en suikerspiegel laten controleren. Ook is het van belang dat mensen niet roken, matig zijn met alcohol en niet te dik zijn.

Als iemand plotseling onsamenhangend praat, een scheve mond heeft of links of rechts verlammingsverschijnselen heeft, is het belangrijk dat omstanders zo snel mogelijk 112 bellen voor medische hulp.