BEVERWIJK - De Nederlandse Vereniging van Longartsen wil weten van minister Ab Klink van Volksgezondheid waarom hij het rookverbod in de horeca laat versloffen.

Klink heeft dit rookverbod zelf eerder ingesteld. De longartsen hebben Klink donderdag uitgenodigd voor een gesprek. Aansluitend willen ze hem meenemen naar een ziekenhuisafdeling waar hij longkankerpatiënten kan ontmoeten.

Klink voerde in juli 2008 een rookverbod voor de horeca in. Een jaar later moest hij, na uitspraken van twee rechters, handhaving van het verbod in kleine cafés zonder personeel opschorten. De asbakken kwamen toen in veel kleine horecazaken weer op tafel.

Controles

Ook toen de Hoge Raad in februari van dit jaar uitsprak dat de eenmansbedrijven weer rookvrij moesten worden, bleven ze daar gewoon staan. Veel kroegbazen zeggen niets te merken van controles.

De longartsen verwijten de minister dat hij 'berust' in het falende antirookbeleid. Ze zeggen zich met name zorgen te maken over de jongeren die nu weer 'leren' roken als ze cafés bezoeken waar anderen roken.

Vaker gevraagd

De longartsen zeggen benieuwd te zijn of de minister op hun uitnodiging ingaat. ''We hebben hem al veel vaker gevraagd. Hij heeft nog nooit iets laten horen'', zegt woordvoerster Pauline Dekker.

Veel doden

Volgens haar zal uiteindelijk de helft van alle rokers overlijden aan hun tabaksverslaving. ''Van die groep sterft de helft al voordat ze met pensioen gaan.''

De longartsen vinden dat Nederland ver achterloopt met maatregelen om het roken te ontmoedigen.

 

Ontkenning

Een woordvoerster ontkent dat minister Klink zijn beleid laat versloffen. ''Controleurs geven uitbaters van kleine café's meteen een boete als ze zien dat er wordt gerookt.''

De uitnodiging van de artsen wordt in beraad genomen. Volgens haar zijn de longartsen vorig jaar al door een hoge ambtenaar op het ministerie ontvangen.