ROTTERDAM - Voor het eerst is het in Nederland mogelijk om een lekkende hartklep te repareren via een ader in de schouder.

Deze operatie is bedoeld voor kwetsbare patiënten die te zwak zijn om een open hart operatie te ondergaan en die anders niet geholpen zouden kunnen worden.

Artsen van het Erasmus MC hebben deze operatie inmiddels bij twee patiënten succesvol uitgevoerd.

Mitralisklep

De hartklep waar het bij deze operatie om gaat is de zogenoemde 'mitralisklep'. Dit is één van de vier kleppen die het hart helpt om de doorstroom van het bloed door het hart te reguleren. Bij oudere mensen of bij mensen met een hartinfarct, kan deze mitralisklep gaan lekken.

De mitralisklep wordt bij hen te flexibel, waardoor de klep niet meer goed kan sluiten en bloed voor een deel weer terug kan stromen naar waar het net vandaan kwam. Wanneer deze situatie te lang duurt, kan het hart niet meer goed functioneren en kan de patiënt komen te overlijden.

Normaal gesproken wordt een dergelijke klep gerepareerd via een open hart operatie. Sommige patiënten zijn echter te kwetsbaar of te zwak om zo’n ingrijpende operatie te ondergaan. Zij konden daarom tot nu toe niet worden geholpen.

Katheter

Bij de nieuwe operatie wordt een katheter ingebracht via een ader die onder het sleutelbeen ligt. Vanaf daar wordt de katheter naar het hart geleid, het hart ingeleid en richting de betreffende hartklep gebracht.

Daar wordt met behulp van speciale metalen staafjes het ophangsysteem van de klep verstevigd, zodat de klep niet meer lekt.