WASHINGTON - Toenemend overgewicht bij jonge Amerikanen kan de toekomst van de Amerikaanse strijdkrachten en daarmee de nationale veiligheid ondermijnen omdat potentiële rekruten te dik zijn om te dienen.

Dat hebben twee gepensioneerde generaals vrijdag gezegd in een commentaar in de krant Washington Post.

''De obesitascijfers bedreigen de algemene gezondheid van Amerika en de toekomstige sterkte van ons leger'', aldus de oud-generaals John Shalikashvili and Hugh Shelton. Beide waren in de jaren negentig voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten.

Wetgeving aanpassen

Door overgewicht vallen meer potentiële rekruten in de selectie af dan door welke andere oorzaak dan ook, aldus de commandanten. Ze adviseren het Amerikaanse parlement wetgeving voor betere voeding op scholen door te voeren. Kinderen zouden meer groente, fruit en graanproducten moeten eten en vet en suiker moeten mijden.

Obesitas bij de Amerikaanse jeugd wordt inmiddels als een 'epidemie' gezien. Een op de drie kinderen is (veel) dik.

75 miljard dollar

Shalikashvili and Hugh Shelton steunen een plan van president Barack Obama om 1 miljard dollar per jaar extra uit te trekken voor speciale voedingsprogramma's op scholen. De medische kosten die te maken hebben met obesitas bedragen jaarlijks 75 miljard dollar in de VS.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben ook te kampen met het probleem van reeds dienende militairen die te dik zijn. Zij kunnen maatschappelijk in de problemen raken als ze niet meer aan fitheidsstandaarden kunnen voldoen.