AMSTERDAM - Een dieet met weinig vet plus een eetpatroon met veel olijfolie, noten, gevogelte en bepaalde soorten groenten en fruit verlagen de kans op Alzheimer.

Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig om uit te zoeken welk soorten voedsel precies de kans op Alzheimer verlaagt.

Alle deelnemers aan het onderzoek aten namelijk een combinatie van verschillende soorten voedsel. Dus kan er niet gesteld worden dat een bepaald soort voedsel de kans op Alzheimer verlaagt.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers het voedingspatroon van 2148 gezonde mensen ouder dan 65 jaar uit New York. Vier jaar lang werden ze gevolgd. Om de 18 maanden werd gekeken of ze symptomen van Alzheimer hadden. In de loop van het onderzoek ontwikkelden 253 mensen de ziekte.

Mensen die veel olijfolie, noten, vis, tomaten, gevogelte, broccoli, fruit en groene groenten aten en weinig rood vlees, orgaanvlees en boter bleken de minste kans op Alzheimer te hebben.