AMSTERDAM - Het borstvergrotingsmiddel Macrolane zou symptomen van borstkanker kunnen maskeren. Daarnaast zouden veel vrouwen na de behandeling klagen over pijn en abnormale bultjes in de borst.

Macrolane is een gel die in de borst wordt geïnjecteerd en deze kan vergroten tot één cupmaat. De behandeling duurt slechts vijfenveertig minuten. 

Nu blijkt uit onderzoek dat Macrolane kankertumoren kan maskeren, met als gevolg dat de borstkanker diagnose gemist kan worden, zo meldt de Daily Mail. Hiervoor zijn kort na de behandeling mammografieën gemaakt, die zouden aantonen dat het weefsel waarin kankercellen ontwikkeld worden minder zichtbaar is.

Reconstructieve chirurgie

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat van de twintig onderzochte vrouwen zestien na de behandeling onafhankelijk van elkaar klagen over pijn en ongewone bultjes in de borst. Drie vrouwen moesten na afloop reconstructieve chirurgie ondergaan en de chemicaliën van het middel laten verwijderen.

Barry Miller, auteur van het onderzoek en plastische chirurg in een Londens ziekenhuis, claimt dat er onvoldoende onderzoek is verricht naar de effecten van Macrolane. De stof Hyaluronic verbindt water met lichaamsweefsel waardoor het volume van de borst toeneemt.

"Borsten zijn een speciaal gebied. Het gebied is hormonaal actief en daardoor vatbaar voor kanker. Macrolane is simpelweg niet gedegen onderzocht", aldus Miller.

Q-Med, fabrikant van Macrolane, laat weten op de hoogte te zijn van het onderzoek. "Alle esthetische behandelingen nemen een bepaald risico met zich mee. Onze verantwoordelijkheid is om dat risico te beperken tot een minimum. We verzekeren dat alle patiënten verbaal en non-verbaal worden geïnformeerd over de risico’s", aldus een woordvoerder van het bedrijf.