AMSTERDAM - Een aanzienlijk deel van de mensen die vermoeden de ziekte van Lyme te hebben, gaat naar het buitenland voor een test, diagnose of advies over de te volgen behandeling.

Dat liet de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten woensdag in het actualiteitenprogramma Netwerk weten.

Van de ruim achthonderd mensen van wie de vereniging gegevens heeft, geven ruim 160 mensen (19 procent) aan dat zij in het buitenland een test hebben gedaan.

18 procent heeft bijvoorbeeld in België, Duitsland of Frankrijk om een diagnose gevraagd en 16 procent bezocht een buitenlandse arts, specialist of kliniek voor een advies.

De betrouwbaarheid van de testen in Nederland vormt een probleem, aldus een woordvoerster van de vereniging. Daarbij zijn in landen als Amerika en Duitsland artsen te vinden die de de patiënt langer doorbehandelen als die niet opknapt.

Tekenbeet

Onlangs bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar buiten dat zeker 22.000 Nederlanders door een tekenbeet de ziekte van Lyme hebben opgelopen. De ziekte wordt veroorzaakt door de de bacterie Borrelia burgdorferi.

Niet elke teek die in de bossen, tuinen of parken leeft, draagt deze bacterie. Ongeveer een op de vijf is besmet. Mensen lopen vooral in de maanden mei tot en met augustus het risico te worden gebeten.

Uitslag

De infectieziekte openbaart zich meestal door middel van een rode, ringvormige uitslag rond de plek van de beet, die steeds groter wordt. Soms gaat dat gepaard met griepachtige verschijnselen. De infectie kan chronisch worden en leiden tot klachten aan onder meer het zenuwstelsel en de gewrichten en hartritmestoornissen.

Een infectie kan worden behandeld met antibiotica. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen moeten daarom direct naar een huisarts gaan, beklemtoonde het RIVM.