BAARN - Licht sporten tijdens de zwangerschap verbetert mogelijk de gezondheid van een kind in de toekomst. Dat zeggen onderzoekers uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Moeders met overgewicht of obesitas krijgen vaker een grotere baby. Dat kan een groter risico zijn voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Uit een studie waaraan 84 vrouwen meewerkten die zwanger waren van hun eerste kind, bleek dat vrouwen die meer bewogen tijdens de zwangerschap lichtere baby's kregen.

Volgens de onderzoekers is er steeds meer bewijs dat de stofwisseling van kinderen al bepaald wordt in de baarmoeder en dat baby's die relatief zwaar zijn voor hun lengte meer kans hebben op overgewicht of obesitas in de toekomst.

Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden, als het mogelijk is, regelmatig te blijven bewegen.

36ste week

Voor het onderzoek werd een groep zwangere vrouwen gevraagd wekelijks 40 minuten op een hometrainer te sporten. Dit moesten ze volhouden tot zeker de 36ste week van de zwangerschap. Deze groep kreeg baby's die gemiddeld 143 gram lichter waren dan de controlegroep. Qua lengte bleek er geen verschil te zijn.

Volgens de onderzoekers suggereert dit dat blijven bewegen voorkomt dat baby's al in de baarmoeder extra vet opslaan.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.