BILTHOVEN - Soa-centra, waar mensen zich gratis en anoniem kunnen laten testen op geslachtsziekten, hebben vorig jaar een kwart meer gevallen van gonorroe ontdekt dan in 2008.

De opmars van de ziekte deed zich vooral voor bij homoseksuele mannen. De afgelopen jaren was juist sprake van een dalende trend.

Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. De stijging van het aantal gevonden infecties kan deels worden verklaard doordat er vaker en beter wordt getest, maar het kan volgens het RIVM ook zijn dat mensen vaker onveilige seks hebben.

Bacterie

Het RIVM maakt zich er zorgen over dat steeds meer stammen van de bacterie die gonorroe veroorzaakt, minder gevoelig zijn voor antibiotica. De ziekte, die bij zowel mannen als vrouwen tot onvruchtbaarheid kan leiden, wordt daardoor steeds lastiger te behandelen.

In totaal hebben de soa-centra vorig jaar ruim 93.000 mensen getest, 6 procent meer dan in 2008. Bij 12 procent van de bezoekers werd een geslachtsziekte gevonden. Het aantal homoseksuele mannen dat zich liet testen, steeg met 19 procent. Van hen bleek een op de vijf een soa te hebben.

Chlamydia

Chlamydia blijft de meest voorkomende geslachtsziekte met 10.000 nieuwe infecties. Bij 11 procent van de heteroseksuele en 10 procent van de homoseksuele bezoekers aan de soa-centra werd chlamydia vastgesteld. Bij heteroseksuele jongeren tot 25 jaar is het percentage positieve testen het hoogst: ruim 14 procent.