AMSTERDAM - De door Sigmund Freud ontwikkelde psychoanalyse wordt niet langer vergoed door de verzekering.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft besloten de methode uit het verzekeringspakket te schrappen omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs zou zijn dat de psychoanalyse werkt, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Zo'n zeshonderd patiënten per jaar worden behandeld volgens de intensieve therapie. Bij psychoanalyse worden mensen jarenlang vijf dagen per week behandeld.

De mensen die al in behandeling zijn krijgen de kosten nog wel vergoed. Nieuwe patiënten moeten het bedrag van in totaal zo'n 12.500 euro per jaar zelf betalen.

Zwarte dag

Bestuursvoorzitter Rob van der Plank van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut heeft een brief gestuurd naar minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om zijn ongenoegen over het besluit van het CVZ kenbaar te maken. Hij spreekt in de krant van een 'zwarte dag voor de psychoanalyse'.

De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en de Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten zijn het evenmin met de beslissing eens.

Ze verwijten het college eenzijdigheid, omdat het alleen heeft gekeken naar het wetenschappelijke bewijs en niet naar de ervaringspraktijk.