WAGENINGEN - Het percentage teken dat besmet was met de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, lag vorig jaar hoger dan in 2007 en 2008.

Zowel in het voorjaar als in het najaar was ongeveer 18 procent besmet. Dat meldden onderzoekers van de Wageningen Universiteit donderdag.

Vrijwilligers van de natuurvereniging IVN vangen sinds de zomer van 2006 maandelijks teken op veertien vaste locaties.

De Wageningen Universiteit onderzoekt de insecten vervolgens, onder meer op besmetting met de Borrelia-bacterie.

Besmet

Het aantal besmette teken schommelt sterk. In het najaar van 2006 droeg een kwart van de gevangen exemplaren de Borrelia-bacterie bij zich.

Meestal ligt het percentage besmette teken in het voorjaar lager dan in het najaar maar dat was vorig jaar niet het geval. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan bij mensen leiden tot de ziekte van Lyme. Die wordt in eerste instantie gekenmerkt door griepachtige klachten, zoals hoofd- en spierpijn, koorts en vermoeidheid.

In een later stadium is er kans op verlamming van gezichtsspieren, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten en hartklachten.

Wandelen

Teken slaan vooral toe in bos en tuin. De meeste beten worden opgelopen tijdens het wandelen (34 procent), tuinieren (18 procent) en spelen (11 procent).

De meeste tekenbeten worden gemeld in de maanden mei tot en met augustus, de periode waarin de vrijwilligers van IVN ook de meeste teken vangen.