LONDEN - Kinderen krijgen is gezond. Ouders hebben een kleinere kans op gezondheidsproblemen, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Het gezondheidsvoordeel geldt echter alleen voor mensen met twee kinderen.

De mensen met één of geen enkel kind liepen juist een groter risico om aan één van de onderzochte aandoeningen te overlijden, omdat ze minder goed op hun gezondheid letten.

Ouders met meer dan twee kinderen hadden ook een grotere kans op veel ziektes, wellicht omdat ze vanwege hun talrijke kroost met stress en geldproblemen te maken hebben.

De Noorse en Engelse wetenschappers kunnen dan ook maar één conclusie trekken: twee kinderen is optimaal als het gaat om de gezondheid van de ouders.


Grootschalig onderzoek


De onderzoekers bestudeerden 33 jaar lang 1,5 miljoen Noorse mannen en vrouwen. Van de mensen die maar één of geen kind hadden, had de vrouw een grotere kans om tijdens een ongeluk of een aandoening aan hart of bloedvaten te overlijden. De man had relatief vaak luchtwegproblemen.

Ook de ouders met meer dan twee kinderen waren minder gezond, maar wel om andere redenen. Zo hadden moeders met vier kinderen vaker baarmoederhalskanker en had de vader van het gezin vaker met geweld en ongelukken te maken. Voor vrouwen met meer dan twee kinderen was er slechts één klein lichtpuntje: de kans op borstkanker was voor hen kleiner.