BOSTON – Vrouwen met een normaal gewicht die licht tot matig drinken, komen minder snel aan dan vrouwen die nooit drinken. Dit blijkt uit onderzoek aan Harvard University.

Uit het onderzoek onder 19.220 vrouwen bleek dat vrouwen die 15 tot 30 gram alcohol per dag dronken, 30 procent minder kans hebben op overgewicht.

Dit geldt voor alle soorten alcohol, maar de relatie is het sterkst bij rode wijn. In het onderzoek is rekening gehouden met de leefstijl en voedingsgewoonten.

De vrouwen die meededen aan de 'Woman's Health study' waren allen gezond, tussen de 39 en 89 jaar oud en hadden een normaal gewicht bij aanvang van de studie. Na een periode van bijna 13 jaar bleek dat ruim 41 procent van de deelnemers last had gekregen van overgewicht (bmi ≥ 25). Bijna 4 procent bleek last te hebben van obesitas (bmi ≥ 30). De niet-drinkers kwamen het meeste aan.

Onzeker

Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om te concluderen dat iedereen dan maar aan de alcohol moet, aangezien matig drinken ook nadelen heeft voor de gezondheid. Hoe het komt dat matig drinkers slanker blijven, weten ze niet. Of de calorieën in alcohol worden minder goed opgenomen in het lichaam. Ofwel de matig drinkers eten minder.

Het onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Archives of Internal Medicine.