BILTHOVEN - Bij steeds meer mensen hebben antibiotica niet het gewenste resultaat, omdat ze zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen antibiotica.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen en heeft over het probleem een brief gestuurd naar de bewindslieden van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw.

Een woordvoerder van het instituut bevestigde zaterdag een bericht hierover van de NOS.

Bekend is de ziekenhuisbacterie MRSA, die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Maar daarnaast bestaan ook zogeheten ESBL-vormende bacteriën. Deze groep maakt enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica kunnen tegengaan.

Kip

De ESBL-vormende bacteriën komen behalve bij mensen ook veel voor bij kippen. Kippen krijgen ook antibiotica. Onderzocht wordt of mensen in toenemende mate niet goed reageren op antibiotica omdat ze kip eten.

Overigens is ongeveer 90 procent van de resistentie bij mensen in het algemeen het gevolg van antibiotica voor menselijk gebruik.

Bijeenkomst

Het RIVM organiseert eind deze maand een bijeenkomst waar een groep deskundigen zich over het probleem buigen. Het instituut hoopt in de zomer met uitkomsten van vervolg onderzoek te komen.