AMSTERDAM - Boze mensen zijn creatiever dan ontspannen mensen. Dat concludeert Matthijs Baas van de Universiteit van Amsterdam.

Voor zijn onderzoek ging Baas na hoe stemming en motivatie de creativiteit beïnvloeden. Hij deed dit door proefpersonen in een bepaalde stemming te brengen, zoals blij, ontspannen, angstig, boos of verdrietig.

Vervolgens werd ze gevraagd een creatieve taak te doen.

Stemming

Blije, boze en angstige mensen bleken creatiever te zijn dan verdrietige en ontspannen mensen. Stemming blijkt daarnaast niet alleen de mate van creativiteit te beïnvloeden, maar ook de manier waarop mensen tot hun creatieve uitkomsten komen.

Blije mensen blijken creatief te worden, doordat ze associatief denken en een kwestie van meerdere kanten bekijken. Terwijl angstige mensen creatief worden door een grondige en volhardende aanpak.

Motivatie

Ook onderzocht Baas de rol van een meer aanvallende of juist defensieve motivatie in creativiteit. Beiden kunnen leiden tot creatieve inzichten, zolang de motivatie mensen activeert.

Volgens Baas gaat het er dus om dat ze actief met een taak of een probleem bezig zijn en heeft een ontspanningsruimte geen enkele zin, maar een vrolijke bui, een boosaardig humeur of een angstige stemming dus wel.