Pijnstillers kunnen gehoor aantasten

BOSTON - Niet alleen harde geluiden of muziek kan je gehoor verslechteren. Uit recent onderzoek blijkt dat veelvuldig gebruik van pijnstillers de risico's op gehoorschade ook vergroten.

Mannen jonger dan 50 jaar die meer dan twee keer per week paracetamol gebruiken, hebben een derde meer kans op een gehoorbeschadiging dan mannen die minder vaak pijnstillers gebruiken. Bij tweewekelijks gebruik van ibuprofen hadden de mannen zelfs tweederde zo vaak kans op gehoorverlies.

Dit blijkt uit een achttien jaar lang durende studie naar 27.000 Amerikaanse mannen. Aan het begin van de studie in 1986 waren zij tussen de 40 en 74 jaar oud. In die periode kregen 3488 deelnemers gehoorproblemen.

Kleine kans
Overigens betekent dit niet dat mannen van middelbare leeftijd maar beter geen pijnstillers zouden moeten gebruiken. De kans op het ontwikkelen van gehoorproblemen is sowieso maar 1 procent, dus de mannen die regelmatig een pilletje slikken, hebben nog steeds een kleine kans op gehoorschade.

Het is al langer bekend dat grote hoeveelheden pijnstillers kunnen leiden tot tijdelijk gehoorverlies en tinnitus. Lage dosissen kunnen echter beschadiging door antibiotica en lawaai verminderen.

Veilige alternatieven
Toch willen de onderzoekers mannen waarschuwen die jaren achtereen veelvuldig pijnstillers gebruiken, omdat hun risico op schade kan oplopen. Zij zouden er goed aan doen om het gebruik met hun arts te bespreken en eventuele alternatieven te zoeken.

De studie verschijnt deze maand in wetenschappelijk tijdschrift The American Journal of Medicine.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie