NEW YORK - Een nieuw compact apparaat dat een magnetisch stroomstootje geeft aan de achterkant van het hoofd, zou het alternatief kunnen worden voor medicatie in de behandeling van migraine. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de gebruikers binnen twee uur vrij was van pijn.

Eerder onderzoek heeft het effect van een magnetische stroomstoot op pijnklachten bij migraine al aangetoond. Hier werd echter gebruik gemaakt van grote en dure apparaten die alleen in ziekenhuizen gebruikt kunnen worden.

Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York hebben nu gebruik gemaakt van een een klein compact apparaatje. De patiënten die dit apparaatje gebruikten waren vaker vrij van pijn, twee, 24 en 48 uur na gebruik.

Voorkomen

Het magnetische stroomstootje verstoort elektrische processen in de hersenen, die de migraine veroorzaken. Medicijnen zijn vaak effectief in het voorkomen van migraine, maar minder in het behandelen als er al klachten zijn.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, lijkt het apparaatje veelbelovend voor de behandeling van migraineklachten. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.