WAGENINGEN - Door de koude en lange winter komt de natuur wat later op gang dan gewoonlijk. Daardoor is ook het hooikoortsseizoen vertraagd.

Maar sinds enkele dagen barsten de klachten los, meldde donderdag Allergieradar, een samenwerkingsverband van de Wageningen Universiteit en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Boosdoeners zijn de hazelaar en de els, die beide met katjes bloeien. De katjes verspreiden veel pollen, waar allergiepatiënten over het algemeen erg gevoelig voor zijn.

Meestal treden de hooikoortsklachten door deze bomen voor het eerst in februari op, maar de bloei van de hazelaar en de els is iets vertraagd, aldus de deskundigen van Allergieradar.

Zij verwachten wel dat de bloei explosief zal zijn, zodra het een paar dagen droog en zonnig blijft. De komende weken kunnen hooikoortspatiënten daardoor veel last hebben van niezen, tranende ogen en verstopte neuzen.

Ambrosia

De wetenschappers vrezen ook dat de sterk allergene ambrosia in de zomer veel klachten gaat geven. Ambrosiazaad zit in vogelvoer.

Er is deze winter veel gevoederd wegens de aanhoudende vorst en sneeuw. Aangezien ambrosia zich razendsnel verspreidt, zal de overlast groot zijn, denken de geleerden.

Ambrosia komt uit Noord-Amerika en duikt pas sinds enkele jaren in Nederland op, maar is niet meer uit te roeien. 10 tot 20 procent van de hooikoortspatiënten heeft last van ambrosia.