NEW YORK - Aids is wereldwijd doodsoorzaak en ziekte nummer één onder vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49.

Een belangrijke reden hiervoor is dat tot 70 procent van de vrouwen met geweld te maken heeft, wat het voor hen moeilijk maakt om te onderhandelen over veilige seks.

Unaids, de VN-organisatie die strijdt tegen aids, heeft dinsdag in New York een plan gelanceerd om de problematiek de komende jaren aan te pakken, berichtte CNN.

Unaids stelt dat, bijna 30 jaar na het begin van de epidemie, hiv-diensten niet zijn afgestemd op de speciale behoeften van vrouwen en meisjes.

Annie Lennox

De organisatie gaat het onderwerp van geweld tegen vrouwen opnemen in hiv-preventieprogramma's. Zangeres Annie Lennox steunt de campagne.

Toen de ziekte begin jaren tachtig aan bekendheid won, werden vooral mannen getroffen, terwijl nu vooral vrouwen slachtoffer zijn. In Afrika beneden de Sahara is 60 procent van de hiv-patiënten vrouw.

In Zuid-Afrika bijvoorbeeld hebben jonge vrouwen drie keer zo veel kans om te worden geïnfecteerd met de ziekte als jonge mannen. Dat is vooral te wijten aan het hoge aantal verkrachtingen in het land.

Eind 2008 waren ruim 33 miljoen mensen besmet met het hiv-virus.