AMSTERDAM - KWF Kankerbestrijding en verscheidene patiëntenorganisaties hebben demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) in een brief opgeroepen het bevolkingsonderzoek naar darmkanker niet uit te stellen.

Dat maakten zij dinsdag bekend.

Klink liet de Tweede Kamer vorige maand weten dat het bevolkingsonderzoek niet eerder dan in 2019 kan beginnen omdat er nu te weinig artsen zijn om het uit te voeren.

Bovendien is, zeker met miljardenbezuinigingen op de overheidsfinanciën voor de boeg, de financiering van het onderzoek een probleem.

Jammer

KWF zegt het jammer te vinden dat uitsluitend wordt gekeken naar de kosten op korte termijn, terwijl invoering van het bevolkingsonderzoek op de lange termijn juist voorkomt dat nog hogere kosten moeten worden gemaakt.

Bovendien kost uitstel volgens de opstellers van de brief jaarlijks 1400 sterfgevallen aan dikkedarmkanker.

Per jaar wordt bij elfduizend Nederlanders darmkanker vastgesteld. Er sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan de ziekte. Dat aantal kan volgens een recent advies van de Gezondheidsraad met 1400 worden verminderd als mensen tussen de 55 en 75 jaar iedere twee jaar worden onderzocht.