Antibacteriële zeep is nutteloos

ANN ARBOR - Sinds de Mexicaanse griep gebruiken steeds meer mensen antibacteriële zepen. Uit een studie van de University of Michigan blijkt echter dat er geen enkel verschil is tussen antibacteriële en gewone zeep.

Aan de University of Michigan hebben ze verschillende studies naar het nut van antibacteriële zepen vergeleken.

In slechts één studie bleek dat mensen die antibacteriële zepen gebruikten minder bacteriën op hun handen hadden, dan mensen die de voorkeur gaven aan gewone zepen.

In alle andere studies bleek er geen enkel verschil tussen antibacteriële en gewone zepen.

En in die ene studie waar antibacteriële zepen wél nuttig leken, hadden de deelnemers hun handen vijf dagen lang achttien keer per dag een halve minuut gewassen. Niet echt zoals het in het dagelijkse leven gaat.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen en dergelijke zijn antibacteriële zepen naar verluidt wel nuttig. Maar de zepen die in ziekenhuizen gebruikt worden, bevatten tot tien keer meer van de antibacteriële ingrediënten dan de zepen die je in de winkel koopt.

Bovendien werken de antibacteriële ingrediënten absoluut niet tegen virussen. En die zijn nu net verantwoordelijk voor griep en verkoudheid.

Resistent

Het zou zelfs kunnen dat die antibacteriële zepen eerder ongezond dan gezond zijn. De antibacteriële stoffen komen immers terecht in onze bloedbaan. Mogelijk zorgen ze er zo voor dat we resistent worden tegen antibiotica. Maar dat moet verder onderzoek nog uitwijzen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie