'UMC Utrecht wil basiszorg afstoten'

UTRECHT - Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) wil de basiszorg voor doorsnee-aandoeningen afstoten, tenzij die zorg onmisbaar is voor het voorbestaan van het ziekenhuis.

Geneeskundedecaan Frank Miedema, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, heeft dat deze week tijdens een interne bijeenkomst gezegd, aldus het Utrechtse universiteitsblad Ublad donderdag.

Niet-academische ziekenhuizen in de omgeving zouden die basiszorg moeten overnemen. Het UMC wil zich in de toekomst richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op een aantal speerpunten.

Nota

Volgens Miedema staan de plannen in de Strategienota 2010-2015 die op het moment in de maak is. Een woordvoerder van de raad van bestuur heeft de plannen donderdag bevestigd, maar benadrukt dat de definitieve nota pas in de loop van dit jaar wordt gepresenteerd.

Het UMC wil zich in de toekomst richten op vijf speerpunten: medisch zorg rondom het verstoorde brein, ontregelde afweer, falende circulatie, kanker en regeneratieve geneeskunde, dat is het lichaamseigen herstel van cellen, weefsels en organen.

De toekomstplannen van het UMC passen in het overheidsbeleid. Ook die wil dat ziekenhuizen zich in de toekomst specialiseren op bepaalde terreinen van de gezondheidszorg en daar de kwaliteit verbeteren.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie