ROTTERDAM - Nederlandse ziekenhuizen leven de richtlijnen die gelden rond operaties bij patiënten met vernauwde bloedvaten in de benen, onvoldoende na.

Dat blijkt uit een studie waarop Sanne Hoeks, onderzoeker op de afdelingen anesthesiologie en heelkunde van het Erasmus MC in Rotterdam, vrijdag promoveert.

Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, ook wel etalagebenen genoemd, hebben door slechte doorbloeding problemen met lopen.

Als zij daaraan worden geopereerd, lopen ze een groot risico op complicaties, bijvoorbeeld een hartinfarct.

De European Society of Cardiology heeft richtlijnen opgesteld die dat risico moeten beperken. Die gelden ook in Nederland.

Medicatie

Uit Hoeks' promotieonderzoek blijkt evenwel dat Nederlandse ziekenhuizen de richtlijnen onvoldoende naleven.

Patiënten krijgen onder meer te weinig medicatie, terwijl die bij gebruik volgens de richtlijnen hun overlevingskans met 30 procent kan verbeteren, aldus de promovenda.

Het schort ook aan de voorlichting van patiënten voor de operatie. ''Voordat een patiënt wordt geopereerd, komt hij op bezoek in het ziekenhuis. Dat is een uitgelezen moment om te starten met medicatie en de patiënt voor te lichten over verandering van levensstijl'', aldus Hoeks.

Schade aan bloedvaten hangt vaak samen met roken.